Κι εκεί που βαδίζεις στο μονοπάτι της ζωής, κάτι δε σου «κάθεται» καλά. Κάποιο θέμα σε σχέση με το παιδί σου, με τον/ τη σύντροφό σου ή, ακόμα, με τη μοναξιά που νιώθεις, σε προβληματίζει και σε δυσκολεύει. Η δουλειά – αν υπάρχει – δε σου προκαλεί καμία ευχαρίστηση, παρά κι αυτό μια αγγαρεία είναι.

Τι μπορείς να κάνεις για να είναι τα πράγματα αλλιώς;

Η Αυτογνωσία μέσω της Εμψύχωσης, μπορεί να σε οδηγήσει σε καλύτερα μονοπάτια της ζωής.

Τι είναι «Εμψύχωση»;

Είναι μία παιδαγωγική στάση που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, στη Γαλλία. Βασική της αξία είναι πως ο άνθρωπος μαθαίνει καλύτερα και αποτελεσματικότερα όταν εμπλέκεται σε διαδικασίες που εμπεριέχουν δράση, ανακινούν συναισθήματα, δημιουργούν εμπειρίες.

Τα εργαλεία της Εμψύχωσης προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης – εικαστικά, παραμύθια – αλληγορικές ιστορίες, παίξιμο ρόλων, μουσική.

Βασική επιδίωξη της αυτογνωσίας μέσω της Εμψύχωσης είναι να δώσει πνοή – ζωή σε ό,τι υπάρχει μέσα σου, προκειμένου να αντλήσεις τα εφόδια που χρειάζεσαι για να διαχειριστείς και πρακτικά και συναισθηματικά τις προκλήσεις που εμφανίζονται στη ζωή σου.

Πώς η τέχνη μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις τα προβλήματά σου;

Η δημιουργική διαδικασία, που συμβαίνει κάποιες φορές στη διάρκεια μιας συμβουλευτικής – θεραπευτικής συνεδρίας, σε συνδυασμό με τη συζήτηση που γίνεται:

• προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο δοκιμάζονται νέες συμπεριφορές
• δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν «κρυφά» συναισθήματα και να βιωθούν με καινούργιους τρόπους
• εκτονώνει αβίαστα έντονα και βαριά συναισθήματα
• καλλιεργεί, βαθμιαία, τη δημιουργική σκέψη και, ως εκ τούτου, ενθαρρύνεται ο δημιουργικός τρόπος επίλυσης των δυσκολιών
• αυξάνει την αίσθηση της προσωπικής αξίας και αυτοεκτίμησης
• κάνει τη διαδικασία της αυτογνωσίας πιο ευχάριστη και ανακουφιστική

Με την αξιοποίηση της τέχνης στην πορεία της αυτογνωσίας επιτυγχάνεται αυτό που σημειώνουν οι Αρχοντάκη & Φιλίππου, στο βιβλίο τους 205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων, «αυτό που μας ανοίγει στη ζωή, αυτό που μας αλλάζει και μας διαμορφώνει, αυτό που μαθαίνουμε και μέσα απ’ αυτό αναπτυσσόμαστε είναι μονάχα αυτό που μας αφορά άμεσα και προσωπικά, που μας συγκινεί» (σ. 39).

Δημοσιεύτηκε: Περιοδικό “Πρόληψη” (Απρ. 2017), σ. 72-73.