Το άγχος μάς έχει περιβάλλει παντού: στη δουλειά, στο σπίτι, στην κίνηση, στις σχέσεις μας. Οι συνέπειές του για την υγεία μας, σωματική και ψυχική, πολλές.

Έντονοι και συχνοί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, πόνος στο θώρακα ή στο στήθος είναι μερικές μόνο σωματικές, οργανικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, τα νεύρα και η κακοδιαθεσία μάς «βαραίνουν» ακόμα περισσότερο.

Η Εμψύχωση προσφέρει τη δυνατότητα να εκτονώσεις την ένταση, το άγχος και την πίεση γρήγορα, άμεσα και δημιουργικά. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό πεδίο δράσης, όπου η βασική του αρχή είναι ότι ο άνθρωπος μαθαίνει και εκπαιδεύεται μέσω βιωματικής εμπειρίας και επεξεργασίας.

Μία εφαρμογή της είναι με τη μορφή δράσεων όπου τεχνικές από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης συνδυάζονται με τεχνικές χαλάρωσης για την αποφόρτιση από το άγχος.

Πως η εμπλοκή με την Τέχνη με ωφελεί στο καταλάγιασμα του άγχους;

Μεταβάλλει τη διάθεση άμεσα και γρήγορα
Εκτονώνονται δημιουργικά αρνητικά συναισθήματα – θυμοί, στενοχώριες, φόβοι, ανησυχίες
Είναι διασκεδαστική. Ευχαριστιέσαι. Περνάς καλά!

Η εμπλοκή ενός ανθρώπου με την τέχνη ενισχύει και τονώνει τη διάθεση και την ψυχολογική του κατάσταση. Η ζωγραφική, το πλάσιμο με πλαστελίνι, κάποια μικρή ιστορία, μουσικές μελωδίες και ήχοι, η σωματική/ κινητική έκφραση – εργαλεία της Εμψύχωσης – γίνονται μέσα έκφρασης.

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος καλλιτέχνης για να ωφεληθεί από αυτή τη διαδικασία. Ζητούμενο δεν είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Ζητούμενο είναι η δημιουργική διαδικασία και η συναισθηματική έκφραση όπως πηγάζει μέσα από αυτή. Όπως αναφέρουν η Αρχοντάκη & Φιλίππου, στο βιβλίο τους 205 Βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων, το όποιο καλλιτεχνικό μέσο χρησιμοποιείται σαν «ενδιάμεσος χώρος» ανάμεσα στην εμψυχώτρια και τους συμμετέχοντες.
Όφελος μιας τέτοιας διαδικασίας, πέραν της αβίαστης ανακούφισης και ευχαρίστησης που νιώθεις, είναι και η εξοικείωση με τεχνικές που μπορούν να σε διευκολύνουν στην καθημερινότητά σου.

Δημοσιεύτηκε: Αμαρυσία (καθημερινή), Αρ. φύλλου: 5778, 11/11/16, σ. 13.