Βιογραφικό
Η ενασχόληση μου με την Ψυχολογία ήταν για εμένα μια πολύ φυσική εξέλιξη. Την ικανότητα να ακούω, να συν-αισθάνομαι τον άλλον, να τον φροντίζω και να είμαι δίπλα του όταν το χρειάζεται την είχα από μικρή.
Είμαι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το University of LaVerne, Athens campus, από το 1996. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου ήθελα να εργαστώ. Έχοντας κουραστεί από τις φοιτητικές υποχρεώσεις, δεν ήθελα να προχωρήσω αμέσως σε κάποιο μεταπτυχιακό. Εξάλλου, η ψυχολογία έχει τόσα πολλά πεδία-κλάδους που δεν ήμουν σίγουρη ποιο από όλα θα μού ταίριαζε.
Εκείνη την εποχή δύο πεδία με έλκυαν περισσότερο, αυτό της Έρευνας Αγοράς και της Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας.
Έτσι, από τον Οκτώβριο 1997 και για δύο περίπου χρόνια, εργάστηκα στο ΚΕΜΕ (Κέντρο Ερευνών Μάρκετινγκ Ελλάδος).
Παράλληλα, την επόμενη χρονιά ξεκίνησα να παρακολουθώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Συστημικός Τρόπος Σκέψης και Ψυχική Υγεία» (ΠΕΕΨΥ), στο Εργαστήρι Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Έτσι, η Συστημική Προσέγγιση μπήκε στη ζωή μου.
Στην πορεία των χρόνων που ακολούθησαν έμαθα να βλέπω τον άνθρωπο όχι ως μονάδα αλλά ως μέλος των ευρύτερων ομάδων στις οποίες εντάσσεται. Οι πράξεις του, συνειδητές και ασυνείδητες, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των δικών του ενεργειών, αλλά ένας συνδυασμός οικογενειακών καταβολών, πολιτισμικών επιρροών και προσωπικών χαρακτηριστικών.
Στο ΠΕΕΨΥ έμελλε να συναντήσω έναν άνθρωπο που έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς κι αγαπημένους μου ανθρώπους, την Μαρία Πυρουνάκη-Λιωνή, κοινωνική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια. Κοντά της έχω υπάρξει εκπαιδευόμενη, ενεργός παρατηρήτρια και βοηθός σε σεμινάρια, ομάδες εποπτείας, ημερίδες, συνέδρια και θεραπευτικές συνεδρίες. Από ένα σημείο και μετά ήμουν επιστημονική βοηθός του γραφείου της. Εκεί έμαθα να γράφω και να επιμελούμαι εισηγήσεις, σημειώσεις, ενίοτε κείμενα που μπήκαν σε βιβλία (Πυρουνάκη-Λιωνή, Μ. (2016) Ψυχοπαιδαγωγικά εργαλεία της νηπιαγωγού, Αθήνα: Θυμάρι). Ασχολήθηκα με όλη τη δουλειά που χρειάζεται για να υλοποιηθεί μια δραστηριότητα. Έμεινα κοντά της 12 χρόνια έχοντας πάρει μαθήματα, εμπειρίες, βιώματα, σε πολλά επίπεδα, από αυτά που δεν γράφονται στα βιβλία και δε διδάσκονται στα πανεπιστήμια.
Ξαναγυρνώντας στην εκπαιδευτική μου πορεία, τον Μάρτιο του 2002 ξεκίνησα να παρακολουθώ το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συστημική Συμβουλευτική και Εμψύχωση», με βασικές εκπαιδεύτριες την Μαρία Πυρουνάκη, την Αλεξάνδρα Σωτήρχου και την Μαρία Σπάτουλα.
Καθώς στην Εμψύχωση αξιοποιούνται ερεθίσματα από τον ευρύτερο χώρο της Τέχνης έμαθα να χρησιμοποιώ τα εικαστικά, τις αλληγορικές ιστορίες, τα παιχνίδια ρόλων στη συμβουλευτική διαδικασία.
Τελειώνοντας το πρόγραμμα αυτό, συνέχισα την εκπαιδευτική μου κατάρτιση στο «Πρόγραμμα Ειδικεύσης στη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία», στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, όπου πήρα και το αντίστοιχο πιστοποιητικό ειδίκευσης τον Νοέμβριο του 2010.
Ακολούθησε μια περίοδος εργασιακής εμπειρίας ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Εμψυχώτριας. Ώσπου τον Οκτώβριο 2014 άρχισα να συμμετέχω στα Εργαστήρια Συστημικής Αναπαράστασης με την Έφη Κονταξή. Νέο ερέθισμα, νέα πηγή έμπνευσης κι ένας επιπρόσθετος τρόπος θεραπευτικής δουλειάς.
Έτσι, από τον Ιανουάριο 2018 και για δύο χρόνια συμμετείχα στα εκπαιδευτικά-επιμορφωτικά σεμινάρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης Bert Hellinger, με τους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Μυρτώ Κούτρα με στόχο να εφαρμόζω στην εργασία μου και τη μέθοδο της Συστημικής Αναπαράστασης.
Από τον Οκτώβριο 2008 εργάζομαι ιδιωτικά. Τον Απρίλιο 2016 δημιούργησα το Anima Life Center, τον επαγγελματικό μου χώρο, στον οποίον παρέχεται Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με ειδίκευση στη Συστημική Θεραπεία. Επιδιώκω ό, τι εργαλεία έμαθα να χρησιμοποιώ μέσα από τις εκπαιδεύσεις μου – εικαστικά, μύθοι και αλληγορικές ιστορίες, ασκήσεις δημιουργικής γραφής, παιχνίδια ρόλων, αναπαραστάσεις – να τα αξιοποιώ σε κάθε επαγγελματική μου δραστηριότητα.
Σχεδιάζω και υλοποιώ δράσεις με βασική επιδίωξη οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές να δημιουργούν βαθμιαία υγιείς σχέσεις, να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους σημαντικούς άλλους, να ζουν μία ζωή με νόημα και αξία.
Είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.), της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (E.A.C.).