Ο γάμος πράγματι βοηθάει τους ανθρώπους ν’ αλλάξουν: να γίνουν πιο στοργικοί, πιο ευαίσθητοι και περισσότερο υπεύθυνοι. Όπως σημειώνει ο αμερικανός οικογενειακός θεραπευτής August Napier, ο σύντροφός μας μάς συνδέει με το καινούργιο και την αλλαγή.
Ωστόσο όλες οι σχέσεις συναντούν κάποια στιγμή συγκρούσεις ή δυσφορία και ο δεσμός μεταξύ των συντρόφων χάνει τη συνοχή του.
Τι κάνουμε τότε; Ίσως οι ακόλουθες προτάσεις σάς βοηθήσουν να καλλιεργήσετε μια αρμονική συνύπαρξη.
Μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις για τα ζευγάρια είναι να αναστρέψουν την ιδέα πως ο ένας από τους δύο έχει «το πρόβλημα». Οι περισσότερες σχέσεις συντηρούν το μύθο πως το ένα μέλος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις δυσκολίες του ζευγαριού. Αυτό που καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο καθένας μας παίζει τον ρόλο του στη δημιουργία ενός προβλήματος.
Η θεμελιακή ισορροπία του «δούναι και λαβείν» που χρειάζεται η αγάπη απειλείται όταν ο ένας συνηθίζει να δίνει ή να παίρνει περισσότερο ή όταν αυτό που δίνει κάποιος δεν αναγνωρίζεται. Οι σύντροφοι χρειάζεται να διατηρούν μια ισορροπία στο «δούναι και λαβείν», όπου καθένας δίνει στον άλλον αυτό που έχει να προσφέρει και παίρνει πλήρως από τον άλλον αυτό που χρειάζεται, όπως λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός ψυχοθεραπευτής Bert Hellinger.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα στις σχέσεις είναι η «ετικετοποίηση». Στην επικοινωνία μας συχνά χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς όπως «Είσαι εγωιστής», «Είσαι σπάταλη», «Είσαι πεισματάρης», «Είσαι κακότροπη», κ.α. Έτσι όμως θίγεται ο άλλος και αντεπιτίθεται. Είναι προτιμότερο να εστιάζουμε τον λόγο μας με έμφαση το «εγώ» π.χ. «Ξέρω πως όταν είμαι κουρασμένη γίνομαι επικριτική. Λυπάμαι αν σου επιτέθηκα».
Ως εκ τούτου, χρειάζεται να μάθουμε ένα θετικό τρόπο να εκφράζουμε με λόγια το θυμό, τον πόνο, τη συχνά έντονη απογοήτευση που νιώθουμε. Στις στενές σχέσεις είναι αδύνατο ν’ αποφύγουμε τη μετάδοση των συναισθημάτων μας. Όμως, αυτό που μένει κρυμμένο είναι η προέλευση των συναισθημάτων, η οποία πολλές φορές είναι κρυμμένη, ακόμα και απ’ το ίδιο το πρόσωπο που έχει τα συναισθήματα αυτά.
Αγγελική Ραντοπούλου,
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Εμψυχώτρια