Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μου έχω αντιληφθεί τη δυσκολία των ζευγαριών να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους καθώς και να διαχειρίζονται ενδεχόμενες δυσκολίες. Η παρακάτω άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα βοήθημα για την άμεση αντιμετώπιση μιας προβληματικής κατάστασης.

Φαντάσου ότι είσαι ο σεναριογράφος ενός έργου. Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε σε τρίτο πρόσωπο, ένα κείμενο μεγέθους 1-2 παραγράφων, στο οποίο θα περιγράφεις το πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα σε σένα και τον/την σύντροφό σου.
Στη συνέχεια ως σεναριογράφος προσδιόρισε πώς νιώθει ο κάθε ένας από τους ήρωες της ιστορίας σου σημειώνοντας μέχρι τρία συναισθήματα.
Ύστερα κατέγραψε πιθανές αλλαγές που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κάθε ήρωας στη συμπεριφορά του, ώστε να βρεθεί μια καλή, και για τους δύο, λύση.
Τέλος, διατηρώντας τον ίδιο ρόλο, γράψε ένα γράμμα στον εαυτό σου ξεκινώντας με τη φράση: «Αγαπητέ εαυτέ, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις σου προτείνω να…..».

Στην οικογενειακή θεραπεία η λύση δεν εξαρτάται ποτέ από τον άλλον. Η λύση βρίσκεται στην προσωπική δράση. Η αλλαγή μέσα σε μία σχέση ξεκινά από τη στιγμή που εσύ αποφασίσεις να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου!

 

Πνευματικά Δικαιώματα © 2018 Αγγελική Ραντοπούλου