Συστημική Αναπαράσταση

Συστημική Αναπαράσταση

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια μέθοδος συμβουλευτικής ή/και θεραπευτικής παρέμβασης, η οποία συμβάλει στην επεξεργασία και επίλυση θεμάτων που μας απασχολούν: συμπτώματα, συγκρούσεις, διλήμματα, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφορών, κλπ.

Θεμελιωτής της μεθόδου είναι ο Γερμανός ψυχοθεραπευτής Bert Hellinger (1925-2019). Ο Hellinger ενσωμάτωσε στοιχεία από πολλές διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις καταλήγοντας σε θεμελιώδεις αρχές που διέπουν κάθε οικογενειακό σύστημα. Αρχική και πιο κοινή εφαρμογή τους είναι για θέματα που σχετίζονται με ή από τα οικογενειακά συστήματα (Οικογενειακές Αναπαραστάσεις). Πλέον εφαρμόζεται και σε θέματα σχετικά με επιχειρήσεις όπως οργανισμοί, σχολεία, κ.α (Οργανωσιακή Αναπαράσταση).

Η διαδικασία

Η Συστημική Αναπαράσταση εφαρμόζεται κυρίως σε ανοιχτές ομάδες.

Ένα μέλος έχει ένα θέμα που θέλει να διερευνήσει και να λύσει. Αρχικά, περιγράφει συνοπτικά αυτό που το απασχολεί. Στη συνέχεια επιλέγει, τυχαία, μέλη από την ομάδα όσων παρευρίσκονται για να εκπροσωπήσουν πρόσωπα ή στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα του και τους τοποθετεί στο πεδίο-χώρο που βρίσκεται μπροστά τους.

Το μέλος αυτό, από θέση παρατηρητή, παρακολουθεί τη δράση που εξελίσσεται: Οι εκπρόσωποι με τη συμβολή της συντονίστριας καλούνται αρχικά να παρατηρήσουν αν εντοπίζουν κάποιου είδους σωματική ένταση ή αν έχουν κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα, καθώς επίσης αν και το πώς σχετίζονται με τους υπόλοιπους εκπροσώπους.

Κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας, κρυφές και απρόσμενες  δυναμικές  που λειτουργούν εντός του συστήματος αποκαλύπτονται και αντιμετωπίζονται. Αυτό που συμβαίνει επιτρέπει στον άνθρωπο που εξετάζει το θέμα του να έχει μια κατανοητή και καθησυχαστική εικόνα ολόκληρης της κατάστασης.

Η συμμετοχή σε Εργαστήρι Συστημικής Αναπαράστασης

Δίνεται η δυνατότητα δύο ειδών συμμετοχής: ως ενδιαφερόμενος/η και/ή ως εκπρόσωποι.

Ο/Η  ενδιαφερόμενος/η επεξεργάζεται μέσω αναπαράστασης όποιο θέμα τον απασχολεί.

Οι εκπρόσωποι: Πρόσωπα ή στοιχεία σχετικά με το αίτημα που έχει υποβάλει ο/η ενδιαφερόμενος αναπαριστούνται από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Έχει φανερωθεί πλέον πως μέσω της εκπροσώπησης, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με δικά τους κομμάτια που συνδέονται με ό,τι καλούνται να εκπροσωπήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η Συστημική Αναπαράσταση ωφελεί τόσο τους ενδιαφερόμενους, όσο και τους εκπροσώπους. Κάθε συνάντηση δίνει “καρπούς”. Κάθε μέλος φεύγει έχοντας πάρει αισθήσεις, συνειδητοποιήσεις, βιωματικές εικόνες που τον οδηγούν σε νέες οπτικές και, βαθμιαία, συμπεριφορές στην καθημερινότητά του και στις αλληλεπιδράσεις του.

«Η Συστημική Αναπαράσταση μας προτείνει να διευρυνθούμε πέρα από την ατομικότητά μας και να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των προσωπικών σχέσεων. Επίσης, να τιμήσουμε όλους αυτούς που έχουν συμβάλλει στη δική μας ανάπτυξη και να προσανατολιστούμε σε λύσεις, μέσα από την ενότητα, την αγάπη και τη βαθιά έκφραση ανθρωπιάς».

Νικόλαος Μιχαήλ Βαγιακάκος, Συστημική Συμβουλευτική & Coaching, Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού

«Από αφοσίωση και βαθειά αγάπη προς την οικογένειά μας, αναλαμβάνουμε υποσυνείδητα, ως παιδιά, βάρη και ρόλους που δεν μας ανήκουν. Αυτό επηρεάζει τη δυνατότητα που έχουμε να ζήσουμε στο έπακρο, ακόμη και στην ενήλικη ζωή μας.

Με τη βοήθεια της μεθόδου των Οικογενειακών Αναπαραστάσεων του Bert Hellinger, συνειδητοποιούμε το πρόβλημα και απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά, που με νοσηρό τρόπο μας κρατούν δέσμιους στο οικογενειακό μας σύστημα».

Charlotte Palmgren, Συστημική θεραπεύτρια, Επικεφαλής Σουηδικού Ινστιτούτο Hellinger

«Εκτός από την προσωπική συνείδηση και τη συνείδηση της οικογένειας, υπάρχει μια βαθύτερη και εν ενεργεία δύναμη, την οποία επονομάζω «Μεγάλη Ψυχή», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ενεργεί πέρα από τη συνείδηση της οικογένειας και την προσωπική συνείδηση και προσπαθεί να αποκαταστήσει τη συμφωνία μεταξύ τους, σε ένα βαθύτερο επίπεδο……… Για να βρει κάποιος τη λύση, πρέπει να ξεπεράσει τη προσωπική του συνείδηση και τη συνείδηση του οικογενειακού του συστήματος και να εναρμονιστεί με τη Μεγάλη Ψυχή…. Μία τέτοια κίνηση οδηγεί πάντα στη συμφιλίωση και τη γαλήνη.»

Bert Hellinger

Ημερομηνίες Διεξαγωγής για την ακαδ. χρονιά 2021-2022

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022

Κυριακή, 10 Απριλίου 2022

Κυριακή, 15 Μαΐου 2022

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022