Παρακάτω προτείνετε μία άσκηση με στόχο κατ’ αρχήν ψυχαγωγικό-διασκεδαστικό. Παράλληλα είναι μία άσκηση-ερέθισμα δημιουργικότητας που ταυτόχρονα μας επιτρέπει να εξασκήσουμε την Ενσυναίσθηση & την Ενσυνειδητότητα μας (Mindfulness) μέσα από την αισθητική εμπειρία.

Βήματα:

  1. Εστίασε το βλέμμα σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται γύρω σου.
  2. Φαντάσου για λίγο ότι είσαι αυτό το αντικείμενο…… Νιώσε το ύψος, το βάθος, το μήκος της χωρητικότητάς σου… Παρατήρησε τις γραμμές που ορίζουν τα όριά σου – τις κάθετες γραμμές, τις οριζόντιες, και όποιες άλλες γραμμές διαγράφονται στο «σώμα» σου… Δες το χρώμα ή τα χρώματα σου…..
  3. Έχοντας μπει στη θέση του αντικειμένου, τι παρατηρείς να συμβαίνει στο σώμα σου; Νιώθεις για παράδειγμα να ψηλώνεις ή να κονταίνεις; Πως νιώθεις τα χέρια ή τα πόδια σου; Αναγνωρίζεις κάποιο συναίσθημα; Ποιο είναι αυτό;
  4. Ιδανικά, μην αρκεστείς να κάνεις την άσκηση μόνο νοερά. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε ό,τι παρατήρησες.
  5. Επανέλαβε την άσκηση και με άλλα αντικείμενα, όχι αναγκαστικά την ίδια χρονική στιγμή. Χρήσιμο είναι κάθε φορά να κάνεις μία σύντομη καταγραφή σε σχέση με ό,τι παρατηρείς.
  6. Αν έχεις μια «συλλογή» καταγραφής από 3, 4 αντικείμενα, παρατήρησε: το σχήμα ή η φόρμα των αντικειμένων επηρεάζουν/ διαφοροποιούν την αίσθηση του σώματός σου; Με ποιόν τρόπο; Επηρεάζεται μήπως ο ρυθμός της αναπνοής σου; Υπάρχουν σχήματα που σου δημιουργούν ευχάριστη διάθεση και άλλα που σου δημιουργούν δυσάρεστη; Είναι το ίδιο όταν μπαίνεις στη θέση ενός αντικειμένου όπως μία πολυθρόνα ή ένα φωτιστικό και το ίδιο όταν μπαίνεις σε στοιχείο της φύσης όπως μία νερατζιά ή μια πέτρα; Για μια ακόμη φορά….. κράτα σημειώσεις!!!

 

Αν θες να μοιραστείς τις σκέψεις-σημειώσεις σου, είμαι ανοιχτή και πολύ ευχαρίστως να τις ακούσω ή διαβάσω.

 

Πνευματικά Δικαιώματα ©2020, Αγγελική Ραντοπούλου