Το άγχος, μας έχει περιβάλλει παντού: στη δουλειά, στο σπίτι, στην κίνηση, στις σχέσεις μας. Οι συνέπειες του για την υγεία μας, σωματική και ψυχική, είναι πολλές. Έντονοι και συχνοί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, πόνος στον θώρακα ή στο στήθος είναι μερικές μόνο σωματικές, οργανικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα τα νεύρα και η κακοδιαθεσία μάς «ρίχνουν» ακόμα περισσότερο.

 

Πώς μπορούμε  να εκτονώσουμε όλη αυτήν την ένταση;

Μέσω της Εμψύχωσης! Ενός εναλλακτικού πεδίου δράσης όπου ασκήσεις από τον ευρύτερο χώρο της Τέχνης συνδυάζονται με τεχνικές χαλάρωσης για την αποφόρτιση από το άγχος. Η ζωγραφική, η πλαστελίνη, κάποια μικρή ιστορία, η σωματική/ κινητική έκφραση, μουσικές μελωδίες και ήχοι γίνονται εργαλεία έκφρασης, εκτόνωσης και χαλάρωσης.

 

Πως η εμπλοκή με την Τέχνη ωφελεί στο καταλάγιασμα του άγχους;

  • Μεταβάλλει τη διάθεση άμεσα και γρήγορα
  • Εκτονώνονται δημιουργικά αρνητικά συναισθήματα – θυμοί, στενοχώριες, φόβοι, ανησυχίες
  • Είναι διασκεδαστική. Ευχαριστιέσαι. Περνάς καλά!

 

Η εμπλοκή ενός ανθρώπου με την τέχνη ενισχύει και τονώνει τη διάθεση και την ψυχολογική του κατάσταση.

Δε χρειάζεται κάποιος να είναι μεγάλος καλλιτέχνης για να ωφεληθεί από αυτή τη διαδικασία. Ζητούμενο δεν είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Ζητούμενο είναι δημιουργική διαδικασία και η συναισθηματική έκφραση όπως πηγάζει μέσα από αυτή τη διαδικασία (Αρχοντάκη & Φιλίππου, 205 Βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων).

 Παράλληλο όφελος μιας τέτοιας εμπειρίας, πέρα της αβίαστης ανακούφισης και ευχαρίστησης που νιώθει κάποιος, είναι και η εξάσκηση σε συμπεριφορές και τεχνικές που χρησιμεύουν για μια πιο υγιή στάση ως προς την όποια δυσκολία προκύπτει και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.

Για παράδειγμα, την ώρα που παίζει η μουσική κι εμείς απλά αφήνουμε το χέρι μας να τραβά γραμμές και να ζωγραφίζει «μουτζούρες», η σκέψη «περιέργως» είναι μόνο εκεί. Πουθενά αλλού. Έτσι «εκπαιδευόμαστε» να δίνουμε αμέριστη προσοχή σε αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Βαθμιαία και χρόνο με τον χρόνο, εξοικειωνόμαστε με το να δίνουμε έμφαση στο τώρα, στη στιγμή.

Αυτό που δημιουργεί προβλήματα είναι η συσσωρευμένη ένταση. Αν εξασκηθούμε στο να απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από την ένταση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ένα πράγμα μόνο χρειάζεται να κάνουμε: Να αναγνωρίσουμε ότι η απελευθέρωση της έντασης και η χαλάρωση μπορεί να είναι από τις κύριες φροντίδες προς τον εαυτό μας.

 

Πρωτο-δημοσιεύτηκε: Εφημερίδα Αμαρύσια, Αρ. Φύλλου 5778, 11/11/16